Dykkertur i en En-mands-ubåd på Mallorca 2012

Artikel af Civilingeniør John Genart

I sommeren 2012 var vi på dykkerferie på Mallorca - mig og min kæreste. Jeg havde medbragt mit eget tyske Dräger dykkerudstyr.

Du ser mit medbragte udstyr på billedet ovenfor. Bemærk, at jeg både har en medbragt tysk Dräger dobbeltslangeautomat og en svensk Poseidon enkeltslangeautomat (jeg brugte udelukkende dobbeltslangen på denne rejse, men havde enkeltslangen med som reserve).

Bemærk også, at jeg har medbragt mine svømmefødder af mærket Barakuda. Det er de professionelle svømmefødder fra frømandskorpset i Bundesrepublik Deutschland efter krigen.

Det var første gang, at jeg havde været på Mallorca. Jeg havde notoriskt tidligere undgået Simon Spies' rejsemål til Mallorca pga. de vandaløse grisefester for masserne, som florerede her i 1960'- og 1970'erne. Det var ikke lige min kop te. Men, nu havde disse begivenheder jo taget slut, og Mallorca havde fået et helt andet ry. Måske var det noget...

PADI-Divers

På det hotel, hvor vi boede, så lå der en referencebrochure til et PADI-dykkercenter i nærheden. Du kan se en kopi af deres brochure her:

http://www.genart.eu/kdc/mallorca/padi.jpg

PADI er en amerikansk standard for sportsdykning, som har spredt sig til hele verden. I modsætning til CMAS, som blev grundlagt af den franske flådeofficer Jacques Yves Cousteau, og som også er en verdenomspændende forening for sportsdykkere, så egner PADI's uddannelser sig kun for dykning under varme himmelstrøg og henvender sig i højere grad end CMAS til turister, som blot ønsker at prøve det, at kunne dykke med flaskeudstyr på en ferie.

Jeg kontaktede disse PADI-dykkere på Mallorca pr. telefon, og de ville umiddelbart godt tanke mit dykkerudstyr. Da jeg endelig nåede frem med mit tyske Dräger-udstyr, så glodede de som åndsvage på det. Et sådant udstyr havde de aldrig set før, og selvom stemplerne i flaskerne beviste, at de var godkendte og testede af de danske myndigheder, som følger EU-reglerne på området, så turde de ikke fylde min flasker.

De påstod hårdnakket, at jeg først skulle betale for en test af flaskerne på testcenteret på Mallorca, selvom flaskerne netop var blevet testede i Danmark. Disse PADI-dykkere er alt for uerfarne, og hvis de møder noget, som de ikke har set før, så løber de skrigende bort. De har ingen konduite. De nægtede kategorisk at fylde mit udstyr, men de tilbød mig, at jeg i stedet for kunne leje deres PADI-udstyr. Det ville selvfølgelig ikke blive aktuelt. PADI er meget amerikansk - det er ren kassetænkning og udnyttelse af uvidende turister.

Et tysk Dräger-flaskedykkerudstyr koster i dag mindst kr. 45.000,-, hvor et PADI-flaskeudstyr typisk kun koster 12.000,- eller mindre. Forskellen er selvfølgelig kvaliteten, for Dräger-udstyret er primært beregnet for professionelle dykkere. Men, jeg var - som CMAS-dykker med et tysk Dräger-udstyr - tydeligvis ikke velkommen hos PADI på Mallorca.

Heldigvis, så var der en løsning. Vi fandt på Internettet via den tyske paraplyorganisation Barakuda, som blev dannet af tyske frømænd under Den Anden Verdenskrig, frem til et af deres centre på Mallorca, som kunne hjælpe mig.

Centeret er følgende:

Dragonera Divers

Det tyske Barakuda dykkercenter på Mallorca, Dragonera Divers, CMAS, ligger i Puerto de Andraitx. Tyskeren Leo Klein, som ejer dykkercenteret, er en ældre gråhårret herre - sandsynligvis en af de tyske frømænd fra Den Anden Verdenskrig eller i det mindste en søn fra en af disse.

Hvis du vil se deres brochure, så kan du klikke her:

http://www.genart.eu/kdc/mallorca/barakuda.jpg

Jeg korresponderede med dette tyske center via e-mail. Hvis du vil se korrespondancen, så kan du se den her:

http://www.genart.eu/kdc/mallorca/email.html

Det var positivt, og vi mødte op som planlagt i Puerto de Andraitx, som er en lille hyggelig havn på vestkysten af Mallorca. Vi fik mine dykkerflasker optanket uden problemer, og som aftalt, så fik jeg flere spændende dykninger. Det var således lykkedes at dykke med mit eget udstyr på trods af PADI's forsøg på at destruere mine planer.

Vi havde dermed fået kontakt med det tyske Barakuda dykkercenter, Dragonera Divers, CMAS, i Puerto de Andraitx. Tyskeren Leo Klein, som ejer dykkercenteret, var ikke selv til stede, men det var hans stedfortræder og medejer, tyskeren Michael Liegl.

Michael er en kompetent og hjælpsom person. Han tog godt imod os og viste os rundt i dykkercenteret, som er moderne og vel udrustet.

Michael checkede mit Dräger-flaskeudstyr bestående af 2x7 liters flasker, og Michael kunne straks se, at de danske godkendelsesstempler fra Statens Prøveanstalt (nu Force Institutes i Brøndby) på mine flasker var i orden i henhold til reglerne. Mine Dräger-flasker blev fyldt op til 200 bar+, hvilket kostede 14 €.

Da jeg viste Michael mit CMAS-bevis, så var han næsten ved at falde ned af stolen. Han var ekstremt imponeret, og havde aldrig personligt set et så gammelt og "antikt" CMAS-certifikat før. Mit CMAS-certifikat er et Nordic Scuba Diver Certificate Brevet International dateret 1984-01-20 med serienummeret 00001 - altså, sandsynligvis det første af sin slags inden for de nordiske lande.

Jeg havde selvfølgelig dykket mange år før dette tidspunkt, men det var først på dette sene tidspunkt i 1984, at der i Norden - og under CMAS - blev foretaget nogen egentlig standardiseret og offentlig registrering af de dykkermæssige kompetancer inden for sportsdykning på internationalt plan. At jeg, som en af de første officielt registrerede dykkere i Norden, fik dette certifikat, må skyldes Mogens Elfenbein's indsats. Mogens Elfenbein, som var tidligere befalingsmand i Frømandskorpset, og som havde skabt dykkerskolen KDC (Københavns Dykker Center), hvor jeg tidligere havde arbejdet, havde igennem mange år kæmpet for at få denne registrering gennemført for danske dykkere.

Som et kuriosum kan jeg nævne, at jeg til eksamen til det trestjernede CMAS-bevis i 1984 var den første i Danmark, som opnåede topkarakteren 13 til den teoretiske prøve. Det var mens, at jeg arbejdede i min fritid i 1984 som chefinstruktør hos KDC.

Jeg kunne efter fremvisningen af mine certifikater hos Dragonera Divers uden problemer gennemføre mine dykninger på Mallorca under anvendelse af mit eget udstyr. Der blev ikke stillet spørgsmål.

Jeg fik også dykket for mig selv med mine egne flasker. Lige ud for hotellet, så lå der en lille hyggelig bugt. Her dykkede jeg alene tre gange, og vandet var varm nok til, at jeg kunne dykke med mit flaskeudstyr og kun iført en T-shirt og et par korte bukser. Dybden var maksimalt 20 meter, så jeg gad ikke medbringe min opstigningsvest. I nødstilfælde ville jeg hurtigt kunne smide mit flaskeudstyr og således konvertere mig til en almindelig svømmer og således svømme i land. Farligere var det ikke.

På en af disse dykninger mødte jeg de tidligere nævnte PADI-dykkerne, som åbenbart brugte denne bugt som uddannelsesområde. Da de så mig komme op af vandet iført mit simple flaskeudstyr og uden dykkerdragt og redningsvest, så stivnede de og stod med åbne munde og stirrede på mig. Ha, ha, sikke nogle fjolser, tænkte jeg. De tror ikke, at man kan dykke uden en fuld udrustning som om, at man kun kan dykke, hvis man er klædt ud i en komplet udrustning og står over for at skulle foretage en rejse til månen.

Efter et af besøgene hos Dragonera Divers begav vi os om eftermiddagen langs havnekajen i Puerto de Andraitx hen mod busholdepladsen slæbende på min tunge dykkerudrustning. Pludseligt så vi en hyggelig kajrestaurant for dykkere. Her måtte vi nødvendigvis spise, få et hvil, og få os et godt glas hvidvin til maden.

Cool Divers Mallorca

Det viste sig at være et nystartet tysk dykkerfirma, som har et helt unikt og nyt koncept. Firmaet hedder Cool Divers Mallorca, og deres koncept består af guidede ture for kyndige svømmere, som selv tør dykke som pilot i en en-mandsubåd kaldet Bond (alias James Bond).

Da ejeren af det nystartede tyske firma så mit "gamle" Drägerudstyr, som jeg bar på ryggen, så spilede han øjnene op. Det er jo antik kvalitet, som du har dér, sagde han, og spurgte ind til det.

Han havde selv en utrolig flot og velrestaureret amerikanerbil fra 1955, som stod parkeret ude på vejen foran restauranten, så hans forstand på og respekt for gamle kvaliteter er veludviklet.

Den aktuelle miniubåd BOND er udviklet i USA, og kan gå ned til 45 meters dybde. På turene, som Cool Divers gennemfører for egnede turister, så er den maksimale dybde dog sat til maksimalt 5 meter af hensyn til sikkerheden.

Hvis du vil se en kopi af deres brochure, så klik her:

http://www.genart.eu/kdc/mallorca/brochure.html

For min kæreste, som ikke dykker med flasker men kun med snorkeludstyr, så er dette en enestående chance for hende at opleve en dykning under vandet uden, at hun får vådt hår og uden, at hun først skal gennemføre en uddannelse til sportsdykker.

Vi ville begge to prøve turen med miniubåden næste dag, lørdag, den 2012-06-09, som var den sidste dag på Mallorca for os. Det var godt nok blevet weekend, og tyskerne havde egentlig planlagt at holde fri i weekenden og først gennemføre premieren om mandagen. De forstod, at vi skulle flyve fra Mallorca allerede lørdag aften. Tyskerne besluttede derfor at fremskynde premieren ved at afholde den om lørdagen til ære for os. Som en gestus, så tilbød tyskerne endog at hente og bringe os i deres bil fra og til vores hotel, som lå langt væk. Det var en helt fantastisk service, som de ydede os, da vores hotel ligger langt fra Puerto de Andraitx.

Vi fik efter køreturen en kort introduktion i centeret om ubåden. Derefter var det bare afsted på deres specialtilvirkede båd, som havde to miniubåde ombord.

Mini-ubåden kan dykke ned til 45 meter, men firmaet har kun tilladelse til at bringe "turister" ned til maksimalt 5 meters dybde i ubåden. For at sikre dette er der monteret en bøje i overfladen, som er forbundet med en line til ubåden. Længden af linen er fire meter. På den måde sikres det, at ubåden ikke kan dykke dybere end 5 meter.

Vi var de første "turister"

Vi er de første "turister", som prøver dykningen i disse miniubåde. Dagen før - om fredagen, så havde firmaet testet miniubådene med deres egne dykkere, og deres koncept var netop blevet godkendt af de spanske myndigheder. Vi var således de første "turister", som fik lov til at prøve udstyret. Det gik godt. Vores dykninger blev optaget på film.

Du kan se filmen her:

http://www.genart.eu/kdc/mallorca/bond.wmv

På filmen ser du både mig og min kæreste dykke med miniubåden.

På filmen ser man, at jeg er den første i vandet. Jeg syntes ikke, at vandet var for koldt, så jeg dykker kun i en lyseblå t-shirt og sorte badebukser. Min kæreste, som var den næste på turen i den anden u-båd, bar dog en smart dykkerdragt af mærket Cressi fra Italien, som firmaet tilbyder kunderne at bruge. Det er den smarteste og mest sexede dykkerdragt, som jeg nogensinde har set.

Efter dykningen, så fik vi os en drink sammen med de tyske dykkere i restaurenten, som er en del af deres dykkercenter. Mens vi snakkede, så fik undervandsfotografen overført undervandsoptagelserne på en DVD, som vi fik med. Herefter kørte fotografen os tilbage til hotellet, og netop som vi ankom til hotellet, så kunne vi se, at vores transitbus var i gang med at laste turisterne og deres baggage for afgang til lufthavnen. Det var i sidste øjeblik, at vi ankom, men vi nåede det.

Det var en fantastisk oplevelse, og på trods af en dårlig start hos PADI, så blev min dykkerferie alligevel helt speciel.

Med kærlig hilsen,
John Genart
CMAS-dykker