Hans Hass' Ungdomsvenner - Jörg Böhler og Alfred von Wurzian

Artikel af Civilingeniør John Genart

Hvad angår Hans Hass's to venner venner, Jörg Böhler og Alfred von Wurzian, så kan du læse om dem her:

Jörg Böhler's Historie

Jörg Böhler var lægestuderende på Wiens Universitet og deltog i naturekspeditionerne sammen med Hans Hass til Caribien i 1939 og til Grækenland i 1942 og havde en rolle i filmoptagelserne.

I 1942 blev Böhler kandidat på Wiens universitet som traumelæge og blev indkaldt som læge i Luftwaffe. I begyndelsen af ​​1943 overlevede han en flyulykke, men han var så hårdt såret, at han blev hjemsendt fra militæret.

I 1951 blev Jörg Böhler medicinsk direktør på traume-hospitalet AUVA i Linz, Østrig. I 1971 flyttede han tilbage til Wien.

Fra 1972 til 1983 var han direktør for Lorenz-Böhler-Unfallkrankenhauses i Wien.

Billedet ovenfor er fra 1975. Böhler døde i Wien i 2005.

Alfred von Wurzian's Historie

Alfred von Wurzian studerede statskundskab på Wiens Universitet, og i løbet af naturekspeditionerne til Caribien i 1939 og Grækenland i 1942 sammen med Hans Hass, så havde Wurzian indset, hvor nyttigt det kunne være at bruge Hans Hass' nye dykkerudstyr til militære operationer. Han begyndte derfor at promovere sin idé om dannelsen af et tysk frømandskorps.

I marts 1943 blev Wurzian indkaldt til Wehrmachts efterretningstjeneste Division Brandenburg. Der skulle han opbygge et hold af frømænd, kendt som "Meereskämpfer Einheit". Uddannelsen bestod af mange måneders træning i det italienske kampdykkerkorps, som var førende i verden inden for sabotageopgaver.

Som noget nyt blev der i uddannelsen i Italien introduceret Hans Hass' Tauchgeräte, hvorved definitionen frømænd opstod.

I januar 1944, blev det nyskabte tyske frømandskorps underlagt ledelse af den del af Tysklands efterretningstjeneste Abwehr, som havde et kontor i Valdagno i Italien. Wurzian blev udnævnt til officer og blev fast tilknyttet som uddannelsesleder. I april 1944 blev Wurzian med sit hold af tyske kampdykkere (Meereskämpfer Einheit) overført fra Abwehr i Wehrmacht til MEK i Kriegsmarine og flyttede ind i en ny bydel på øen Alga, nær Venedig. Enheden bestod på dette tidspunkt af 30 færdiguddannede kampdykkere.

I maj 1944 blev "Meereskämpfer Einheit" overført til Kriegsmarinens hemmelige Kleinkampfmittelverband, og enhedens navn blev endegyldigt ændret til "Die Deutsche Kampfschwimmereinheit".

Wurzian deltog aldrig selv i nogle af de krigsmæssige operationer, fordi det var blevet ham strengt forbudt at løbe nogen risiko som specialist på området. Hvis Wurzian's liv gik tabt, så ville Tyskland miste alt den viden, som Wurzian bl.a. havde fået under uddannelsen til frømandsinstruktør i Italien. Af hensyn til den fortsatte effektive uddannelse af nye frømænd i det tyske frømandskorps under krigen, så var det uhyre vigtigt for Tyskland, at Wurzian fortsat kunne fungere som den tyske frømandsskoles chefinstruktør. Wurzian fremstår i dag som skaberen af Tysklands legendariske frømandskorps.

Efter krigen i 1945 boede Wurzian flere år i Hamburg, hvor han blandt andet måtte ernære sig som kommerciel tungdykker i havnen. Bogen "Der Mann im Strom" af forfatteren Siegfried Lenz og den efterfølgende sort-hvide filmatisering i 1958, med skuespilleren Hans Albers i den vigtigste rolle, er baseret på historien om Alfred von Wurzian i de svære efterkrigstidens år fra 1945 til 1955.

Filmen "Der Mann im Strom"

I 2006 genindspilles filmen, nu som farvefilm, med skuespilleren Jan Fedder i hovedrollen. Den oprindelige Dräger tungdykkerudrustning er blevet skiftet ud med mere moderne udstyr. Men, bortset fra dette, så holder filmen sig til de originale fakta.

Handlingen i bogen og i filmen er i hovedtræk følgende:

Den 55-årige bjærgningsinspektør Jan Hinrichs (synonym for Alfred von Wurzian) er efter krigen blevet arbejdsløs. Sammen med sine børn Lena (19) og Tim (10) tager den enlige far til Hamburg i håb om at finde arbejde som dykker.

Hinrichs havde mere end 20 års erfaring inden for farlige dykkeroperationer, men da de fleste virksomheder ikke ansætter dykkere, som er ældre en 50 år, så har Hinrichs svært ved at finde arbejde. Han forfalsker derfor sin fødselsdato i sin dykkerbog, så han fremstår som værende under 50 år gammel ved sine næste jobansøgninger.

Hinrichs får et job på prøve i et lille bjærgningsselskab i Hamburg. Under et vanskeligt dyk på en sunken flydedok, fik den erfarne mand - ved sin modige indsats - overbevist både sine kolleger og sin chef om sin værdi som dykker og bliver derfor fastansat.

En dykker, Micha, som har gjort Hinrichs' datter, Lena, gravid, har forladt Lena. Lena ønsker at vinde Micha tilbage, men Micha har involveret sig i kriminelle kredse. Situationen eskalerede for Lena, som i håbløshed forsøger at springe ud fra broen over floden Elben for at begå selvmord. I sidste øjeblik lykkes det en af Hinrichs' kolleger, dykkeren Hugger, at forhindre hende i at hoppe ud fra broen.

Men dermed er problemerne ikke løst. Et fragtskib er løbet på grund og sunket i floden Süd-elbe. I fragtskibets pengeskab ligger 40.000 $ i kontanter. Micha og hans partner vil stjæle pengene ved at foretage en illegal bjergningsdykning på skibet om natten. Deres aktivitet opdages dog af havnepolitiet, og Michas partner skærer luftforsyningsslangen over til Micha for at skjule, at der er en dykker nede på skibet. Micha er i livsfare. Men så...

Sagen rulles op af Politiet, og Hinrichs' forfalskning af sin fødselsdato opdages. Han skal nu konfrontere sandheden.

Du kan se filmens trailer her: http://www.amazon.de/gp/mpd/permalink/m3LV851VILSZY7/ref=ent_fb_link

Hemmeligheden og kundskaberne videreføres

At Alfred von Wurzian tidligere var chef for Hitlers Meereskämpfer - Kampfschwimmer und Torpedomänner im Zweiten Weltkrieg - er en hemmelighed, som er blevet bevaret over for offentligheden helt frem til år 2011. Denne hemmelighed er selvfølgelig også blevet pålagt Wurzian og alle de øvrige overlevende medlemmer fra det tyske frømandskorps fra krigen hvorfor, at Wurzian og de øvrige medlemmer ikke har kunnet bruge disse oplysninger i deres CV efter krigen ved jobansøgninger eller ved andre hændelser.

I 1955 bliver Vesttyskland (Bundesrepublik Deutschland) accepteret som selvstændig nation. Både den franske, britiske og amerikanske zoneopdeling af Tyskland ophæves, så Vesttyskland nu optræder som et selvstændigt land med eget forsvar stående over for det sovjettisk okkuperede Østtyskland (DDR). Spændetrøjen er løsnet, og nu tager Tyskland igen fart.

I 1955 var Wurzian, som repræsentant for selskabet Krupp i Essen, på rejse til Indien, hvor en stor jern- og stålfabrik skulle anlægges af Krupp.

Det er tidligere fremkommet, at de efter krigende overlevende medlemmer af det tyske frømandskorps (ca. 15 til 20 personer) blev indkaldt af Bundesrepublik Deutschland i 1958 for via det tyske skalkeskjulsfirma "Barakuda" at opbygge det nye "Kampfschwimmerkompanie Bundesmarine".

Den 1. August 1958 blev dannelsen af et nyt Vesttysk frømandskorps startet, og på en særlig kostskole i Buchholz i Hamburg blev der i 1959 oprettet etårige kurser for uddannelse af militære dykkerinstruktører, som skulle arbejde i statens tjeneste. Der er ingen tvivl om, at Alfred von Wurzian var en af de vigtigste nøglepersoner i denne opbygning selvom, at dette er hemmeligt og fortsat holdes hemmeligt.

Alfred von Wurzian døde

I begyndelsen af ​​1960'erne flyttede Wurzian tilbage til Wien, hvor han blev direktør for virksomheden VARTA i Østrig. I 1966 blev Wurzian ramt af et slagtilfælde, hvor han mistede sin taleevne, som dog efterfølgende blev genoptrænet. Herefter var Wurzian pensionist. Wurzian døde i Wien i 1985.