Flippermaskinen, Apollo 13, fra SEGA

Artikel af Civilingeniør John Genart

3. november 2013

Jeg tog mig igen en tur på min spillemaskine i dag - flippermaskinen Apollo 13. Alt virker stadigvæk. Det er den eneste flippermaskine, som har 13 stålkugler, men man skal være dygtig for at få dem alle frem samtidigt, og så kommer man på overarbejde. Det er mig en fornøjelse hver gang at spille på denne maskine.

Ja, det er en fin maskine fra SEGA. Som ny kostede den omkring 150.000 DDK (1995). Det er jo et industriprodukt af bedste kvalitet. Jeg købte den i år 2006 for kun 15.000 SEK. Jeg var heldig, for udlejeren i Örebro i Sverige var i økonomiske vanskeligheder og solgte ud af sine modeller.

Den aktuelle model havde været sat til udlejning igennem mange år, men pga. modellen, som var dyr i leje, så havde der kun været få lejere. Modellen var derfor ikke slidt, og den fremstår næsten som ny.

Sega i Japan gik ind i produktionen af pinball-maskiner så sent som i begyndelsen af ​​1970'erne, men stoppede produktionen allerede i 1978 pga den hårde konkurrance fra USA. Sega genindtrådte dog i markedet, da firmaet opkøbte det Japanske firma Data East's pinball division i 1994. De producerede maskiner under Sega's navn i de efterfølgende fem år før, at de opgav markedet igen i 1999. Denne gang var det ikke pga. konkurrancen, men derimod det fænomen, at tiden for pinball-maskiner var slut. Der var ikke længere tilstrækkelig med kunder og aftagere af pinball-maskiner på verdensbasis. Computerspil og adgangen til Internettet havde udkonkurreret behovet for flippermaskiner.

I vore dage, så er der ingen producenter tilbage, som producerer flippermaskiner, men du kan dog stadigvæk støde på disse maskiner i spillehaller rundt omkring i verden. Fx. finder du stadigvæk gamle flippermaskiner i spillehallen på Dyrehavsbakken, og der findes stadigvæk servicefirmaer, som supporterer vedligeholdelsen af disse maskiner, med det lakker mod enden. Du skal dog være usædvanlig heldig, hvis du støder på maskinen Apollo 13 uanset, hvor du befinder dig i verden.

Flippermaskinen, Apollo 13 fra Sega, udkom i oktober 1995 og produktionen af den stoppede i 1997. Maskinen er baseret på den amerikanske dokumentarfilm af samme navn.

Apollo 13 er en film fra 1995, instrueret af Ron Howard. Den handler om den uheldsramte og mislykkede Apollo 13 månemission i 1970. Filmens manuskript, skrevet af William Broyles Jr. og Al Reinert, er baseret på bogen "Lost Moon" af astronauten James Lovell, som var med på apollo 13 missionen.

Hovedrollerne spilles af Tom Hanks, Bill Paxton og Kevin Bacon, mens bl.a. Gary Sinise og Ed Harris havde store biroller.

Apollo 13 er den største og mest teknisk raffinerede flippermaskine, som der nogensinde er blevet produceret.

Jeg har på nettet i år 2006 set, at netop denne topmodel, som der kun er produceret få af, er i høj kurs. I USA er samlere villige til at betale mere end 85.000 DDK for denne topmodel. Men, den er svær at flytte. Der skal mere end to granvoksne fiskere med ankertatoveringer på overarmene for at løfte maskinen.

Med kærlig hilsen,
John Genart